Zašto imati konja?

Nemojmo se zavaravati. Imati konja čisti je financijski gubitak. Neki uspijevaju izaći na financijsku nulu, poneki uspijevaju i živjeti od konja, onak skromno, ali ipak žive od konja. Ne govorim ovdje o nekim skupim evropskim štalama, niti štalama šeika, govorim o našim prilikama.

Dakle, imati konja ili više njih, je pravi financijski gubitak. Rekreativci utuku novac u održavanje, veterinara, potkivača, pansion ili štalu i gomilanje opreme. Profesionalci na sve to dodaju troškove transporta, natjecanja, dodatnu sportsku hranu i vitamine i svih ostalih kerefeka koja su potrebna jednom sportskom konju.

Rezultati? U rekreaciji rezultat je povremeno jahanje, u sportu bolji rezultati u domaćim natjecanjima, u međunarodnim…pa tak…važno je sudjelovati, zar ne?

I zašto onda to konjari rade? Zašto lopatom bacaju novac u životinju od 500kg, koja jede, prdi, ne sluša, radi po svojem, ponekad udari, a skoro uvijek panično skače od straha ako vidi vrećicu ili komad kartona u travi? Zašto?

Isto pitanje može se postaviti svim fanaticima, onima iz grupe opasnih sportova koje osiguranje ne želi osigurati: ronjenje, skijanje izvan staza, penjanje u stijeni (i jahanje naravno). Zašto trošiš novac, vrijeme na tu aktivnosti i još pri tome nosiš glavu u torbi?

Vratimo se konjima, ostavljam ove druge nek si razmisle zašto to rade.
Ovisnost o adrenalinu. Volimo taj osjećaj kad adrenalin obuzme cijelo tijelo i čupamo se iz nevolje svom snagom. Ponekad su udari manji, ponekad imaju veliku snagu i tijelo može biti jako iscrpljeno kad adrenalin padne. Većinom doživljavamo manje podizanje adrenalina koja budi svježinu u tijelu. MIsli su bistre, snaga duha jaka. Dobar osjećaj. Kad se vratite s jahanja dolazite svježi. Možda je tijelo umorno, ali je duh odmoran i spreman na nove podvige u poslovnom i privatnom životu

Bez obzira koliko puta pali, opet se dižemo i vraćamo u sedlo. Čak i kad je neki ozbiljniji prijelom i pojavi se strah, jahač se pokušava vratiti u sedlo. Nije mu dobro od straha, ima psihofizičkih problema, ali se i dalje pokušava vratiti u na konja. Kod ozbiljnog pada posljedica može biti gubitak samopouzdanja. Izgubljeno samopouzdanje obično se osjeti i u drugim aspektima života tako da ovaj problem nije zanemariv. Jednom kada gubite i pristanete na to da gubite, to postaje model ponašanja. Jednostavno je: ako možete bez nečeg, onda možete bez još puno toga. Ako jahač krene u borbu kako bi se vratio u sedlo obično uzima trenere i terapeute kojima je zadatak vratiti samopouzdanje. Probije li se taj led počinjete prepoznavati vlastite snage i vlastitu sposobnost koje koristite u novim izazovima.

Da li je jahanje marginalno u životu? Ili ronjenje, skijanje, penjanje? Nije. Na marginu to stavljaju oni kojima je materijalistički svijet važniji od unutarnjeg mira i duhovnog rasta i svega onog što ispunjava osobu koja će učiniti sve da osjeti i ostvari svoju strast. Strast nas tjera da se dignemo rano ujutro i uputimo u štalu na jahanje, da smo vani u svim vremenskim uvjetima. Da poduzmemo određene rizike, isprobamo nove stvari, prihvatimo neuspjeh, isprobamo nova rješenja, eksperimentiramo i da ne ponavljamo stalno jedne te iste greške. Sve to ne daje kupovanje stvari, materijalizam ili gledanje televizije jer neki žive bez strasti i čudno im je što ste spremni izložiti sebe nevoljama i na to potrošiti novac i vrijeme.

Komunikacija s konjima je specifična. Konji nas tjeraju da odbacimo ono što znamo i što su nas učili o životinjama. Odbaciti pridavanje ljudskih osobina životinjama prilično je zahtjevan zadatak i treba krenuti s novim postavkama. To je inače put koji nije znanstveno istražen i na kojem ima puno nepoznanica jer prihvaćanje životinjske inteligencije i komunikacije novija je znanstvena disciplina. Pokušati komunicirati s konjem na način na koji konji razmišljaju znači odbaciti aroganciju ljudske vrste da smo nadmoćni, superiorni i na vrhu biljnog i životinjskog svijeta planete Zemlje. Prelomiti u sebi ideju da životinja mora razumjeti nas,  a da nije potrebno potruditi se razumjeti njih veliki je korak za svakog pojedinca. To nas uči toleranciji, poštovanju drugih i drugačijeg. Ako to još daje rezultate u komunikaciji i shvatimo da idemo boljim putem. Izrastamo u biće koje ravnopravno gleda na sve što postoji na ovoj planeti.

Empatija je isto u fokusu kada imate konja. Trudite se prepoznati i razumijeti tuđe osjećaje. Postajete osoba koja ima veće razumijevanje i ravnotežu. Formirate konstruktivnije odnose koji onda vode kroz nedaće na bolji način.

Dođe tako dan kada ste loše jer su se nagomilali problemi ili ste sjetni i tužni. Uđete u štalu i konj vas pozdravi blagim rzanjem. Zaboravite na sve što ste ružnog donijeli sa sobom, ostane to negdje u zraku odozada. Svakim korakom kojim ste bliže svom konju u isto vrijeme dalje ste od onog lošeg što je kvarilo dan. Konji stvarno liječe.

Naravno da ima i onih koji su i tu zastranili, ne vide ništa, ne razumiju ništa, probleme rješavaju nasiljem nad životinjom. Ima ih uvijek oko nas, možete ih vidjeti u štali, konjarskim susretima, sportskim natjecanjima. Takvi su i u drugim dijelovima života, slijepi i agresivni na poslu i u obitelji. Zaobiđite ih u velikom luku i ostavite u njihovom lošem svijetu, neka to ne bude krug konjara prijatelja. Možemo samo sa žaljenjem gledati njihova konja koji je izložen neizmjernoj patnji. Slika je to u kojoj vidimo da je nešto plemenito i dobro zlostavljano od ljudskog čudovišta. Uvijek se sjetim one rečenice da je pakao prazan i svi demoni već ovdje.

Nas konji uče da postanemo bolji ljudi. Da se susretnemo s vlastitim ja i izrastemo u bolju osobu. Da rješavamo probleme na inovativni način i kako se nositi sa stresom. Kad vas netko pita da li je imati konja skupo, recite da nije. Skuplji je njihov život u tami i materijalizmu. Ili samo šutite jer neće razumijeti vaš odgovor. Pravi konjar i istomišljenik vam nikad neće postaviti takvo pitanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: