Važnost sna kod konja i poremećaji spavanja

Imamo jako puno predrasuda vezano uz konjsko spavanje. Jedna od najraširenijih je da konj može spavati stojeći kao i da se može odmoriti na vezu ili premalom boksu. Međutim, najnovija istraživanja su pokazala da to nije tako. Donosim tekst koji su ustupili Toni Toni i Lidija Bašnec, a temeljeno je na istraživanju klinike UC Davis school of Veterinary u suradnji sa Veterinarskim Univerzitetom Utrecht (Znanstveni Veterinarski centar koji slovi za najbolji centar u Nizozemskoj i jedan od najboljih na svijetu). https://compneuro.vetmed.ucdavis.edu/research/equine-sleep-and-sleep-disorders

Ustaljeno je mišljenje na našem područu da ako konj može spavati stojeći da nije nužno da treba leći kako bi spavao. Čak što više ide se u krajnost da poneki „znalci“, vlasnici ili dugogodišnji „uzgajivaci“ tvrde: „Ako konj leži da nešto nije ok“ (neki od vlasnika koji drže hladnokrvnjake imaju često takvo mišljenje). Od svega toga je došlo do tradicionalnog držanja konja na vezu. Da bi konj bio potpuno odmoran, zdrav i rekuperiran potrebno je da prođe dvije važne faze sna, a to su sporovalni san (SWS – slow-wawe sleep) i duboki san (poznatiji kao REM faza sna ili rapid-eye-movement). Za bilo koju od ove dvije faze sna konj mora ležati i zašto?

Konj ne moze dostići REM sve dok njegova moždana funkcija detektira i održava alarmni sistem za opasnost, a to je nemoguće ugasiti dok konj nije potpuno opušten. Ako bi se konj potpuno opustio prilikom stajanja, odnosno potpuno izgubio tonus mišića jednostavno bi se srušio (njegov mehanizam zaključavanja koji mu dopušta spavanje stojeci bi se jednostavno ugasio).

Važno je reći da konj treba određeno vrijeme sporovalnog spavanja i otprilike 40-60 minuta dubokog sna (REM).

Niti jednu od ove dvije faze konj ne moze postići ukoliko stoji, ukoliko njegov prostor za boravak nije dovoljno veliki da kada se potpuno ispruži na zemlji, podu, ništa ne dotiče niti jednim dijelom tijela jer svaki doticaj uha, glave, noge u nešto prilikom spavanja budi alarmni sustav kod konja. Konj se ne mora probuditi potpuno, ali će se njegova moždana aktivnost povećati dovoljno da on više ne spava dubokim snom. Drugim riječima i boksovi moraju biti dovoljno veliki da se konj može opružiti kako ne bi dotaknuo pregrade ili zidove. Stresna okolina također konja tjera na konstantni alarm i pripravnost tako da ne može postići duboki san. Stresnu okolinu čine osjećaj nesigurnosti kao kada je konj sam ili je oko njega buka koja ga uznemirava.

Zbog nepravilnosti u odmoru i snu kod konja može doći do ozbiljnih poremećaja u ponašanju, poremećaja spavanja, općeg stresa za organizam iz čega proizlaze mnogi drugi fizički i zdravstveni poremećaji.

Ista klinika i istraživanje je pokazalo da konjima kojima je dijagnosticiran poremećaj spavanja u više od 50% slučajeva dijagnosticiran je nepravilan Heart-rate (puls). U više dodatnih istraživanja su potvrdili i dokazali da konji koji nemaju adekvatan san i ne prolaze redovno REM i SWS fazu sna zive 23% krace od konja koji imaju redovan adekvatan duboki san. Vaš konj koji zivi na vezu ili u neadekvatnom prostoru mogao bi zivjeti 5-6 godina duže i ne samo to nego i kvalitetnije i zdravije provesti kompletan život.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s