Kiša

Kiša je zapravo Gitino ždrijebe, došlo je na svijet ranom zorom jednog listopadskog sunčanog dana, i uopće nije padala kiša slijedećih nekoliko dana. Sve nas je iznenadio, a dolazak na svijet je odlično podnio. Gita živi u laufu, tako je Kiša oždrebljen na livadi, sam se ustao i sam je povukao kolostrum. Kad ga je prvo ljudsko oko spazilo već je stajao na nogama i sisao. Ime je dobio Kiša jer volim kišu i šum koji stvara i atmosferu koja smiruje.

Kiša živi vani na otvorenom od prvog dana svog života. Provodi tako i noći. Za sada uglavnom spava i jede, ponekad skakuće i trčkara u krug. Igra se i s psima, trenutno mu se oko nogu muva 4 pasa, čiuvave i neki mješanci ne teži od 7 kg, pa kad se svi ganjaju izgledaju kao da su iz zemlje liliputanaca. Nije mi to prvo ždrijebe u životu, ali s Kišom sam odlučila raditi od njegovih prvih dana i upotrijebiti sve svoje znanje kako bi postao pravi neustrašivi terenski konj. Prilično brzo je prihvatio moju prisutnost i počeo je prilaziti sa zanimanjem. Na komunikaciji nisam inzistirala, nego sam uglavnom sjedila na zemlji ili bila u nekom niskom, a Kiši po visini ravnopravnom položaju i čekala da sam priđe. Nagli pokreti nisu poželjni, ali smireni, polagani daju rezultate.

hdr

Lopta

Gita je agility konj i trenutno je na najvišem nivou Advanced Two Star level. Kiša ju je ipak malo smuvao, što zbog hormona, a što zbog toga što je brižna mama pa su joj sada fokusi izuzetno usmjereni na ždrijebe i neprestano pazi što radi i gdje je. Zato sam za povratak u agility svijet odlučila probati s njezinom omiljenom igračkom: pilates loptom. Ta je lopta inače problematična u konjskom svijetu, neki je konji prihvate odmah, a neki doslovno padaju u nesvjest od lopte i mahnito bježe.

Zato što je Giti guranje lopte omiljena igra krenula sam s tim i pomalo me brinulo kako će Kiša reagirati na nju. Pokazalo se da nema straha i da je zapravo sreća što još nema zube jer sigurna sam da kad mu zubi narastu da lopta neće dugo.

bty

Kiša je loptu odradio iznenađujuće dobro. Gita je pokazala zanimanje za loptu, vrlo je fokusirano krenula prema njoj i gurala je nogom. Pokazalo se da je izbor igre s loptom bio pravi izbor za početak povratka u svijet agility igara.

I kao zaključak, iako Kiša na ovim snimkama ima svega 10 dana, nije rano početi s jednostavnim radnjama i upoznavanjem stvari koje su strašne za odraslog konja. Postoji još puno radnji koje ćemo raditi, naravno nastaviti s loptom, ali raditi na desenzibilizaciji sa zastavama, kišobranom, vrećicama, najlonom. S obzirom da uglavnom radim s odraslim konjima znam da nikad nije kasno, ali očito nikad nije ni prerano, samo treba raditi smireno i polako.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s