Horse Agility: Zavjesa

Zapravo je cilj ove igre da konj pokaže da vjeruje čovjeku i prođe kroz zavjesu. Nama, ljudima, zavjesa se ne čini problematičnom, međutim konji je doživljavaju drugačije. Konjima je to prepreka kroz koju ne mogu proći, a kad i krenu tada im trake dodiruju tijelo i to dodatno otežava prolaz.

Oprema

Ular, povodac dužine 3,5 – 4 m, čvrsti okvir za zavjesu, zavjesa od trake. Čvrsti okvir napravila sam od dviju podloga za suncobran (kupljeno na rasprodaji) koje napunim vodom da budu stabilniji, bočni štapovi su od bambusa i kupljeni su u Bauhausu. Sama zavjesa je od traka zavjese protiv muha koje se može gotovo kupiti u Lidlu, Intersparu i normalni ljudi (ne konjari) stave na ulazna vrata kako muhe ne bi ulazile u kuću. Zavjesu od traka možete napraviti i od plastičnog stolnjaka koji izrežete sami u trake. Dužina zavjese je u donjem dijelu 30 cm od zemlje, a u gornjem neka je bar 30 cm iznad ušiju konja.

Kako raditi vježbu?

Početna faza:

Nemojte konja odmah prisiljavati da prođe kroz cijelu spuštenu zavjesu. Maknite trake u stranu (zavežite ih uz bočne okvire) i neka prođe kroz okvir. Zatim pustite dvije, tri srednje trake i neka konj ponovno prođe kroz okvir. Tako širite zavjesu dok cijela nije spuštena. Možda će vam trebati i nekoliko tjedana da konj kroz cijelu zavjesu prolazi opušteno i bez straha.

zavjesa

Viša faza:

Kada konj prolazi kroz punu zavjesu bez znakova straha i panike spremni ste za malo kompliciranije zahtjeve. Prođite prvi, neka konj čeka, kad prođete kroz zavjesu pozovite ga da dođe za vama. Pošaljite konja kroz zavjesu, a vi ostajete s početne strane. Kada konj prođe recite mu da stane (da mora znati stati na vaš glas i to na udaljenosti od par metara), kada stane prođite kroz zavjesu do konja.

Zahtjevno:

Konj ide u rikverc (u nazad) kroz zavjesu. Stavite najlon na zemlju i na nju okvir sa zavjesom. Sa svake strane zavjese je najlon u jednoj dužini konja. Tako dok konj prolazi kroz zavjesu ujedno hoda i po najlonu. Napravite gornju zahtjevnu vježbu u rikverc, unazad.

Svaki puta nagradite konja. Nemojte gubiti živce, vikati, gurati, vući, tjerati konja, nego ga uvjerite postepeno da zavjesa nije opasna i kroz to ga učite da vam vjeruje. Konj u svim vježbama mora prolaziti smireno i opušteno, nikako ne smije protrčavati ili paničariti dok prolazi kroz zavjesu. Povodac uvijek mora biti opušten.

Equagility

Okvir zavjese sada mora biti viši kako biste mogli proći jašući kroz zavjesu. Radite vježbu u hodu. Prvo samo prolazite, kada to konj radi smireno i opušteno, možete krenuti s malo kompliciranijim zahtjevima kao kas kroz zavjesu. U nazad u sedlu kroz zavjesu, hodom naravno. Ako stavljate najlon ispod zavjese i prolazite u sedlu preko najlona pa kroz zavjesu pazite da podloga ispod najlona nije skliska kako konj ne bi proklizavao. Podloga ispod najlona može biti skliska od blata uslijed kiše ili od trave koja je vlažna od jutarnje rose koja se zadržala pod najlonom. Klizanje konja po najlonu kroz zavjesu može biti neugodno, ako se konj upetlja u trake ili počne rušiti cijelu konstrukciju može postati paničan i onda ste u problemima, a i kasnije će odbiti prolaziti.

Equagility radite u ograđenom prostoru, odbacite žvalu i radite na bitless, rope halter ili neckrope. Stavite kacigu.

Rad sa zemlje poboljšava koordinaciju i motoriku konja, gradi mu samopouzdanje i razvija komunikaciju između konja i čovjeka. Želite li to sve poboljšati slobodno se obratite nekom od trenera koji upotrebljavaju NH metode, a  u Hrvatskoj postoji nekoliko osoba koje razvijaju vještine rada s konjem sa zemlje: Hana Bobinac, Maja Živanović iz Projekta Jednorog (sve ih možete pronaći na facebook stranicama).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: