Horse Agility: Prolaz preko najlona

Najčešća vježba s kojom mnogi započinju rad s konjem bez obzira bave li se nekom od Natural Horsemanship disciplina ili klasičnim radom s konjem. Cilj ove vježbe je da konj bez straha prođe preko njemu neugodne podloge koja osim toga i šuška. Koristi su mnogostruke jer planet nam je zatrpan smećem i u terenskom jahanju morate proći preko svakakvih odbačenih materijala. A ni prirodni putevi nisu ujednačeni nego se podloga mijenja i zato je dobro da je konj naučen na raznolikost pod kopitima.

Koje su koristi za konja?
Konj je sigurniji i ima više samopouzdanja. Ne plaši se promjena pod kopitima.

Oprema
Rope halter ili obični ular. Povodac dužine 3,5 – 4 m. Najlon 3×4 m ili kakav već nađete, obično ih ima za kupiti u Lidlu ili Intersparu ili nekom supermarketu.

Kako raditi vježbu?

Početna faza:
Provedite konja preko najlona. Ako odbije onda malo kružite okolo, zatim probajte da bar s jednom nogom stane na najlon. Ili prođe s jednom nogom, više onako kao usput. Nagradite ga. Probajte tako više puta, neka prolazi sa što više nogu. Svaki puta ga nagradite. Probajte i da stane s prednjim nogama i tako malo stoji.  Vježbajte po malo i kontinuirano sve dok konj bez straha prolazi preko najlona.

dav

Viša faza:
Konj dolazi do najlona, stoji na njemu, nastavljate dalje dok ne prođe cijeli najlon. Vodite konja tako da konj ide preko najlona a vi idete pored. Stojite na jednom mjestu i pokažite konju da sam prođe preko najlona (morate imati dovoljno dugi povodac). Kas preko najlona, možete kasati s konjem preko, zatim konj kasa preko najlona a vi prolazite izvan najlona, možete lonžirati preko najlona. Kod kasa pazite ipak da nije sklisko i da se konj ne posklizava jer mu je to neugodno, a može i pasti.

Zahtjevno:
Konj ide u nazad preko najlona. Dovedite konja na najlon, vi ste na sredini najlona, a konj neka usko kruži oko vas, a da pri tome ne izađe nogama s najlona. Dovoljno je da tako prođe jedan puni krug.

Za vrijeme svih vježbi povodac je opušten. I konj mora biti opušten, raditi bez straha i bez da ga navlačite.

Konji se uvijek trude da vas zadovolje, nemojte biti nervozni i nemojte konja navlačiti. Vježbu radite polako i strpljivo, a konja nagradite s onim što najviše voli, da li je to češkanje ili jabuka ovisi o vašem odnosu i onome što konj voli.

Equagility
Ako ste dobro savladali najlon sa zemlje vrijeme je vježbu odradite iz sedla. Dakle u sedlo i s konjem preko najlona, prvo u hodu, ako podloga dozvoljava (pazite na klizanje) onda i u kasu. Dojašite na sredinu najlona i tako malo stojite, zatim krenite. Prođite najlon u nazad jašući konja. Ne navlačite konja rukama dok idete unazad.

Važno: Dajte si vremena, radite polako, radite vremenski kraće ali često (npr. više puta tjedno po 15 min), ne očekujte brze rezultate, veselite se svakom malom napretku, sjetite se da je konju jako teško s vama na leđima naročito ako se ponašate kao vreća krumpira zato strpljivo i s razumijevanjem do vašeg konjskog partnera.

Rad sa zemlje poboljšava koordinaciju i motoriku konja, gradi mu samopouzdanje i razvija komunikaciju između konja i čovjeka. Želite li to sve poboljšati slobodno se obratite nekom od trenera koji upotrebljavaju NH metode, a  u Hrvatskoj postoji nekoliko osoba koje razvijaju vještine rada s konjem sa zemlje: Hana Bobinac, Maja Živanović iz
Projekta Jednorog (sve ih možete pronaći na facebook stranicama).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: