Neuroznanost i konji

design-3054918_1280

Odluka prije odluke?
Uvriježeno je mišljenje da ljudska bića djeluju prema onome što vjesno planiraju kako bi došli do određenog cilja, npr donesete odluku da ćete baciti loptu i zatim stvarno bacite loptu.
Što se dogodilo kada su neuroznanstvenici počeli skenirati mozak? Impulsi su pokazali da ideja o nekoj radnji počinje prije nego svjesno donosimo odluku. Nakon odluke mozak šalje impuls tijelu da tu odluku i provedemo. Skeniranja su pokazala da provođenje neke ideje ide slijedom podsvjest, svijest, tijelo. Sve se to odvija velikom brzinom tako čovjek  nije svjestan podsvjesne odluke, odnosno rada mozga prije nego svjesno donosi odluku.

Reakcija na odluku prije odluke
Pretpostavljam da otkrića neuroznanstvenika nisu previše jasna, ali primijenimo to na iskustva konjara. Sigurno ste doživjeli da ste negdje na jahanju i tako pomislite da biste iz hoda krenuli u kas, ali konj je već krenuo kas dok vi još niste uspjeli dati signal. I tada pomislite da “kao da mi čita misli”. Ako sada primijenimo otkrića s područja neuroznanosti rekli bi da je konj reagirao na podsvjesni dio naše odluke, na odluku prije odluke. No kako do sada nitko nije mjerio impulse mozga konja i jahača baš u tom trenutku teško je reći da je ova teorija više od pretpostavke.

Da li nam je neuroznanost važna?
Ako razvijamo partnerski odnos s konjem onda se puno komunikacije odvija neverbalno  na osnovi fokusa. Ne treba onda zanemariti ideju da konji vide/razumiju našu “predpodsvjesnu” radnju i na istu reagiraju. Reakcija konja nije uvijek takva, prije bi se reklo da se ona događa kada na trenutak uđemo u “zonu” i tada su reakcije dvosmjerne, od strane konja i od strane čovjeka. Jedno je istraživanje pokazalo da konji pokušavaju stalno komunicirati s nama međutim ukoliko nema odgovora od čovjeka onda odustaju. Izgleda da konji mogu komunicirati s nama na našem podsvjesnom nivou. Reakcije čovjeka na to možda nema jer nismo svjesni događanja. Neki ljudi ne reagiraju niti na jedan stimulans s konjske strane i kreću od pretpostavke da su konji jednostavno glupi, ali oni nisu predmet ovog bloga.

Strah – najveći problem konjara
Sad dolazimo do onog što mislimo da drugi ne vide jer tako dobro skrivamo, a konji očito to jako dobro razumiju: naš strah. Strah se često javlja kod jahača. Može biti posljedica negativnog iskustva, ili jednostavno starenja pa smo fizički limitirani i samim tim nesigurni ili postajemo sve svjesniji egzistencijalnih problema u slučaju povrede. Ako konji razumiju djelovanje mozga na podsvjesnoj razini onda je strah koji jahač osjeća jasan konju što izaziva ozbiljne reakcije kod konja. Ne treba sada produbiti problem straha, on se liječi na isti način kao i do sada, a to je da se u odnosu do konja vratite unazad do one točke gdje ste bezbrižni i od tuda restartate sebe i krenete u izgradnju novih odnosa s konjem. Ako je to samo vođenje na povodcu, onda je to točka od koje ponovno krećete. I zatim postepeno širite odnos s konjem, najprije sa zemlje, a onda iz sedla. Preporučam horse agility disciplinu i postepeno na equagility, odnosno rad sa zemlje u kombinaciji sa jahanjem.

Ako je gore navedeno točno, što sad?
Ako konji stvarno razumiju rad ljudskog mozga na podsvjesnom nivou to je samo novo saznanje. Konji nisu sada opasna čudovišta, to su i dalje naši konji s kojima provodimo vrijeme. Jedino je znanje o komunikaciji bolje. Loše ponašanje konja može biti samo reakcija na našu podsvjest koja je iskrena i koju ne možemo kontrolirati. Konj s lošim reakcijama je rezultat nas samih i naše biti, ali to ne znači da se zajednički jezik  ne može pronaći. Meni osobno pojašnjena i razumijevanje događaja pomaže u poboljšanju vlastitog ponašanja. Ako moja Gita razumije mene prije nego moja misao postaje svjesna, onda je to meni dragocjena informacija.
Moramo svi biti svjesni i da su konji podložni reakcijama koje još zovemo lijevi mozak i desni mozak, odnosno instinkt i racionalno ponašanje. Ako se poklopi strah s instiktivnim ponašanjem konja, onda imamo jedan panični jahači par gdje se jahač boji, a konj reagira na strah panično. No ako se dogodi jedna ugodna zona i nađete se u šetnji na terenu i konj krene u kas malo prije nego pomislite, onda uživajte bezbrižno kao i do sada, samo sa znanjem da je konj stvarno razumio impulse vašeg mozga. I kad bolje promislite, nije li to fantastično?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: