Pozni jahači (početnici)

To su oni koji imaju neki broj godina, neću sad ništa specificirati, ali recimo od 35 na dalje, prema 50, pa preko 50.

Relativno kasno sam počela učiti jahati, s 32 godine. Ako jahanje ne plate roditelji dok ste bili dijete onda kao odrasla osoba morate prvo riješiti egzistencijalna pitanja da bi se moglo trošiti na konje. Da sad ne nabrajam, ali kad posložite one osnovne prioritete možete si priuštiti avanturu konjarenja. Kad se krene kasnije, a vjerujem da ima osoba koje su i starije od mojih godina kada sam počela, postoje neke stvari o kojima morate razmišljati. Govorim iz iskustva.

1) Pronađite trenera/učitelja. Na početku radite jedan na jedan, kad steknete neka znanja moći ćete raditi u grupi. Ali za početak je bolje učiti tako da se trener posveti samo vama. Ruku na srce, ne trebate biti na satu s još nekom djecom i omladinom koja stalno kikoću i pričaju neke nerazumljive stvari o trenutno aktualnim junacima s televizije.

2) Konj mora biti pouzdan. U dobi ste kad kosti lakše puknu. Malo ste i tromiji nego u mladosti. Raspitajte se za dobar konjički centar. Skoro svi centri/klubovi dozvole da vidite kako izgleda škola jahanja. Previše opreme na konju nije dobar znak. Ako vam se konj čini napet i nervozan, vjerojatno ste u pravu. Treba vam smireni, opušteni, pouzdani konj. Neće biti lako pronaći, ali može se. Malo se raspitajte jer netko od vaših poznatih sigurno ima neka znanja o konjima i školama u okolici. Što se više „muvate po konjičkim klubovima“ imati ćete veći pregled i tako možete odabrati ono što vam treba

3) Odaberite cilj. Što zapravo želite? Sviđaju vam se prepone? Ili želite jahati po prirodi, više kao kauboj. Zapravo ste željeli naučiti voziti zapregu? Razmislite što želite i na osnovu konačnog cilja počnite tražiti trenera i konja.

4) Niste u kondiciji? Jahanje je zapravo fizički zahtjevan sport. Ako ste se malo zapustili onda ipak poradite na svojoj kondiciji. Ne morate sad divljati po teretani i mahnito trčati kilometre. Krenite u školu jahanja, u dane kada nemate satove posvetite se nekoj vježbi i tako polako podižete svoju kondiciju. Ako ste se bavili sportom ili ste intezivno hodali, planinarili, trčali u mlađim danima imajte na umu da se tijelo sjeća i da ćete relativno brzo doći u formu.

5) Kilogrami su važni. Nemojte računati da ćete smršaviti jahanjem, morate biti u težini koja je prihvatljiva da biste krenuli s jahanjem. Ako ste preteški može se dogoditi da vas odbiju u školi jahanja. Konj može nositi 20% svoje težine. U taj izračun je stavljena i oprema. Konj koji ima 500 kg može ponijeti maksimalno (ponavljam maksimalno) 100 kg s uključenom opremom. Znači da ne morate biti twigy od  50 kg, ali 85 – 90 kilograma je maksimum, ovisno o sedlu i opremi (računajte i na vašu kacigu, čizme koje imate), morate računati da se na vašu težinu dodaje 10 – 15 kg jahaće opreme koju konj nosi. I nisu svi konji od 500 kg, ima ih jačih, ali ima ih i lakših. Prije nego se upustite u ovu avanturu dovedite se u red.

6) Jahanje je prljav sport. Nema se tu šta lagati. Smrditi ćete. Hodati po konjskim govnima. Blato je normalna pojava. Konjske dlake lete na sve strane. Štale su pune prašine, blata, slame, sijena, ima miševa, ptice žive ispod krova štale i seruckaju s visokog, nerijetko su tu i neke druge životinje, psi obavezno, neke mačke se smucaju, a može biti koza i kokoši i svega što vlasniku štale padne na pamet ili mu netko pokloni.

7) Konja ćete spremati sami. To znači čišćenje konja, kopita, sedlanje (sedlo nije baš lagano i nije to najhigijenskiji predmet na svijetu). Pripremite se na fizički i prljavi posao.

8) Morate slušati trenera. Ako imate problem s autoritetom, ako ste na poslu šef, ovdje morate prihvatiti trenera i raditi sve što vam kaže. Bezpogovorno. Nemojte pametovati. Možete pametovati kad kupite svog konja, ali onda sigurno nećete pametovati.

Nije cilj ovog teksta da bilo koga odgovori od jahanja, nego upravo suprotno, da vas pripremi. Jahanje je predivan sport. Ako to želite već dugo nemojte se predati, krenite bez obzira na godine. Neka vam cilj bude vaše zadovoljstvo i vlastiti konj. Dovoljno ste stari i nećete raditi gluposti, imate dovoljno novaca, malo vam je i dosadna rutina koju živite. S konjem i aktivnim jahanjem u poznijim godinama prestajete biti obični, izlazite iz sivila svakodnevice. Tu su i neki drugi benefiti, opet govorim iz svojeg iskustva:

1) Bolja kondicija od vaših vršnjaka i suradnika. Između 40-50godišnjaka na vašem poslu jedini se možete sagnuti bez da kukate i skvičite jer vas bole leđa.

2) Bolje prehrambene navike. Izgubiti koju kilu zbog jahanja je konkretna odluka, a izgubiti zbog ljepote je totalno apstraktna stvar. Tko vas više gleda i što je to ljepota u poznijim godinama?

3) Stalno ste na zraku i u prirodi. Osjetite sva godišnja doba, naročito ako ste u gradu gdje je uvijek sve sivo. Kada ste s konjem primjećujete promjene i doživljavate svu ljepotu svih godišnjih doba.

4) Motorika vam je puno bolja.

5) Razmišljate unaprijed. Zapravo stalno kalkulirate o posljedicama. Ako nešto odradite loše, to se kasnije može obiti o glavu.

6) Negativno je što sad trošite na opremu. Škratariti ćete nad košuljama za posao i novim zavjesama za stan, kupovati ćete hranu na sniženju, onu pred kraj roka trajanja. Ali ćete zato bez problema platiti novu podsedlicu ili odličnu nepropusnu jaknu za jahanje i slično.

7) Baš vas briga što nitko za vikend neće u šetnju po prirodi. Imate svog konja, odete u štalu, odete jahati, i uživate u svakom trenutku svog života. Kad dođe ponedjeljak, baterije su pune.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: