Mark Rashid, Uzroci problema kod konja

Ono što je vjerojatno najteže prihvatiti je da su problemi kod konja odgovornost čovjeka. Konj nije ni glup, ni tvrdoglav ni zao. Generalno, konji nama žele udovoljiti i jako se trude. Tu njihovu dobrotu iskorištavamo na užasan način i odnosimo se prema njima s dubokim nepoštovanjem. Kako objasniti da se konj trudi razumjeti nas, a mi se ne trudimo razumjeti njega nego jednostavno zaključimo da je glup? Što onda reći o takvom konjaru? Vjerojatno je da to nije konjar, nego iskreno rečeno to je barbarin.
Problemi kod konja se pojavljuju i to stalno. Kako ih riješiti? Mark Rashid lijepo opisuje kako nastaju i što učiniti.
Mark Rashid, Knjiga Considering The Horse, poglavlje Problem Causes, prijevod Irma Vrbnjak.
“Neki ljudi mogu reći ako si vidio (odnosi se na Mark Rashida kao trenera) da se problem razvija zašto nisi učinio nešto ili pokušao pomoći? Odgovor je vrlo jednostavan. Vlasnik nije pitao. Kao što je moj stari učitelj rekao, ne možeš pomoći nekome tko nije pitao za pomoć, naročito kada se radi o ljudima i njihovim konjima.
Nije zločin imati konja koji razvija problem u treningu. To se događa svaki dan svakom konju u cijelom svijetu. Budimo iskreni, problema će biti sve dok je konja i njihovih vlasnika. Ako se dogode i vama, to ne znači da ste osuđeni biti čudak ili nesposobnjaković konjičke industrije. To samo znači da imate manje probleme. Ako se sami ne možete izvući, potražite pomoć od nekoga tko zna što radi, ne od nekoga tko misli da zna što radi. Tako ćete početi rješavati problem. Potrebna vam je osoba s bogatim iskustvom u specifičnom problemu koji imate.
Kao što sam rekao, nije zločin imati konja koji je razvio neki problem. Zločin je kada dozvolite da se on nastavi, ili još gore, kada morate prodati životinju nekome tko će izvući korist iz te situacije i zapravo zaraditi na vašim greškama.
Ako postoji nešto što sam shvatio kroz godine, to je da svaki problem koji se pojavi kod konja, i mislim na svaki problem, zapravo je uzrok čovjek. Vrlo jednostavno. Konji sigurno nisu tražili od nas da ih pripitomimo, pa kako ih onda možemo kriviti kada stvari krenu krivo. Isto je kao da svojim autom namjerno udarite u drvo i onda krivite drvo za nesreću. Ako želimo riješiti probleme kod konja, prvo moramo pronaći izvor i onda shvatite da gledate sebe u ogledalu.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: