Neke osnove za agility s konjem

Agility se služi NH pristupom (NH=Natural Horsemanship ili po domaće Prirodno konjarstvo)

7 savjeta za lakše razumijevanje principa NH. Prirodno konjarstvo nisu “pusice i draganje konja” već je to odlučan stav vlasnika da provede neku radnju s konjem. Pri tome se ne služi agresivnim fizičkim metodama, nego se namjera provodi odlučnošću.

1) Budite odlučni; ako ste odlučni preuzimate vodstvo, a ako ste neodlučni, konj to primjećuje i misli da što sad nije u redu. Pored neodlučnih konj se osjeća nesigurno.

 2) Komunicirajte jasno i razumljivo, nemojte očekivati da vaš konj čita vaše misli. Za sve što radite mora postojati znak, npr. ako idete naprijed dajte mu znak, nemojte očekivati da će konj čitati vaše misli, baš zato što nema znaka zato se i povodac nateže. Važno: uvijek koristite isti znak za istu naredbu.

 3) Budite emocionalno stabilni; nagle promjene raspoloženja ili emocionalni ispadi plaše konje…khm, khm…nervozne eksplozije ne daju dobre rezultate.

 4) Dominacija; tvrdnja da onaj koji dominira konjem postaje vođa nije točna. Ako vas konj slijedi iz straha zbrisat će prvom prilikom. Kao prirodni vođa namećete se svojim znanjem, samopouzdanjem, mirnoćom, svojom odlučnošću. Prirodni vođa se ne postaje lupanjem po konjskoj njušci, umlaćivanjem lopatom ili dernjavom na konja.

 5) Budite svoji; ili budite ono što jeste, vaše vanjsko ponašanje odraz je unutarnjeg stanja. Ako ste loše računajte da će i konj raditi loše bez obzira što se drugim ljudima čini da ste u redu…vaš konj zna i vi znate da konj zna, čita vas ko knjigu. Možda ljudi oko vas ne kuže i ne primjećuju da ste iznutra loše, ali vaš konj zna.

6) Vodstvo ili zapravo partnerstvo?…zabluda je mišljenje da konji slušaju isključivo vođu krda jer su najnovija istraživanja pokazala da konji u krdu zapravo mogu donositi odluke samostalno. Može slijediti vođu, ali i ne mora, može raditi ono što vođa krda određuje: idemo tamo, sad pasemo, sad trčimo, ali i ne mora i ako to ne želi vođa ga neće prisiljavati. Isto je i u odnosu sa čovjekom, konj će ponekad odlučiti napraviti nešto po svom, ali nije bitno da li je konj otišao nego da li se vratio i na taj način prihvatio vodstvo.

 7) 100% povjerenja; konji prihvaćaju vodstvo onih kojima vjeruju i to 100% vjeruju.

 Test vam može biti liberty, kada od konja tražite da odradi radnje bez povodca i ulara (to što vas konj prati po ispustu dok od njega ne tražite ništa nije liberty) nego kada od konja zatražite kompliciraniju radnju a konj je učini bez da ste ga potegli povodcem (jer ga nema naravno). Ako vam kod liberty vježbe konj pobjegne, nije to takav problem, vjerojatno je da će pobjeći, ali važno je da se vrati i da prihvati vaše vodstvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: